About Me

My photo
Ya Allah ! Terima kasih pinjamkan dunia sementara untuk aku bergelak ketawa berduka sedih.

eh ? hati yang GEDIK terpesong ..

ASSALAMUALAIKUM   (;



::. GEDIKss ! GEDIKss ! and GEDIKss again .::

eh , korang ! nak pergi mana tu ? haaa , ni bukan story minah gedik la .. tapi ni ha , aku nak story pasal hati aku yang dah mula pandai berjinakII dalam dunia kegedikan bagai ni . . menyampah aku nak melayannya . naseb pikir hati sendiri ja , kalau hati orang lain , dah lama aku cabut baling sekuat hati dalam semak . tak cukup puas lagi , cari pemetik api , minyak then bakar ! simbah lagi minyak bagi marak teruk api tu .. haha padan dengan muka kau hati , menggedik sangat . 

oke ! segmen melalut dah habes . . cukup la sampai situ kang takde hati mati eden , enggak mawuk , enggak mawuk gitu deh .. hambek kau , bila hati dah gedik , otak dah sewel mula la bahasa jiwa bangsa bercampur jadi pasembur basi .. err ! 

story yang sebenarII nya cenggini .. 



AFTER SPM , 17 YRS/2008
last day class , masingII sibuk soksek soksek kau nak jadi hapa , aku nak jadi hapa after SPM and masa akan datang .. kawan meja sebelah , barisan hadapan sekali tepi pintu nak jadi CIKGU katanya , nak continue dekat UPSI la hapa laa .. oke fine ! 

kawan meja depan pulak nak kerja , dah tak mau dah studyII ni .. otak dah tepu katanya .. 

pandang belakang pulak , kawan meja belakang cerdik sikit dari aku , dia nak masuk matriks , bajet dapat 5A ke atas dah la tu .. oke . aku diam lagi , pandang sana sini macam orang takde hala tuju , bola mata aku ke kiri ke kanan sampai pening dibuatnya . 

masa tu mula terpikir , AKU ? nak jadi hapa ni , nak pergi mana ni ? 
tanpa sedar berpikir sampai depan pintu rumah  "mak , muktamad dah , iqa nak jadi PRAMUGARI" 
aisehhhh wehhh , citaII aku time tuh .. fuhhh , bukan calangII . nak yang hebatII ja sampai naik segan bila teringat balik . .  (;


18 YRS / 2009 
hampa , disebabkan result SPM yang kurang cerdik , tak dapat tercalon dalam manaII U . dah patah hati dah time tu , bertambahII gedik di hati ni , dengan otak runsing .. huh , tak lama tuh .. surat sampai rumah , oh ! POLYTECHNIC rupanya , oke . belum hapaII dah decide  "mak , iqa takmau pi ." 

aku ingat mak aku tak kesah laaa , sekali dia guna kuasa veto dia . . habesss aku . habessss citaII terbang di langit aku tu , sobsob   )'=

bukan tak suka wehhh , masalahnya course yang mak aku pilihkan tu , tak kena langsung dengan selera hati anaknya yang pelik ni .. korang tau dia pilih hapa ?  UKUR TANAH , or LAND SURVEY  .. hapa tu ? semua orang gelakkan aku , cakap ukur kubur sendiri la , ukur tanah macam pekerja indon la .. macamII ! 

nanges ja keja aku , ye ! memang aku lemah time tu sebabnya aku tak faham kenapa mesti aku yang kena korbankan minat aku semua ? tak adil langsung . sedangkan kawanII aku yang lain masingII dengan minat diorang sendiri . . aku ja terpesong ke mana hala ntah . 

mak punya pasal , sayangkan sangat and rasa kasih aku dekat mak terlalu kuat , aku pergi jugak , sahut cabaran tu study menda yang ntah hapaII aku rasa time tu .. lama wehhh , 3 years korang . 

study punya study rasa minat sikit tu macam dah ada laaa .. and now tinggal lagi sebulan ja nak grade . . lepas tu dah dapat diploma ukur tanah . 



2012 .. 
dah setel bab diploma , kena continue degree pulak , ha sudah ! course hapa yang aku nak ambik ni .. runsing lagi .. and once again hati aku jadi gedik balik .. kata hati nak continue dalam mascom , nak kejar citaII jadi model or pramugari . tapi kata mak jadi engineer ukur or lecturer ukur , kata kawan pilih bidang ikut minat sebab nanti nak kerja dengan degree kita tu .. kata akal yang waras ye ! continue dalam bidang yang sama .. tapi hakikatnya  .. aku blur ! aku dilemma taktau nak pilih which one more better untuk masa depan aku . minat pon aku nak kejar , dalam masa yang sama hati mak kena jaga .. oke ! STRESS . 


penamat entry aku kali ni , tolong korang share apa pendapat korang ye ?   ):
keprihatinan anda untuk bagi nasihat sangatla dihargai .. ye ! sangat ! (;
















k. Daaaaa    (;



21 comments:

Kumbang Jingga said...

pic yg last tu cantik..hitam putih hehehe

! miss.ulat✿◕ ‿ ◕✿ ! said...

@Kumbang Jingga
laaa , kumbang ni , dia komen pic pulokk , nasihatnya mana ? (:

nur nadzirah said...

ekot cakap mak lebih berkat :) hhehe

susulemakmanis said...

awak perfect!sesuai jd model!i adore u!dah follow..

Hanif Idrus said...

Tak semestinya kita belajau tu ..kit akan masuk bidang kerja tu... tah-tah jadi model...hehehe
Yang penting ilmu..
Macam aku ni kursus ekonomi last2 jadi production superviosr ..tak kena mengena langsung tapi ilmu kat Universiti tu membezakan pemikiran kita..huh!! panjang!!
Gambar last memang lawa..tabik kat fotografi...dan modelnya!!!

! miss.ulat✿◕ ‿ ◕✿ ! said...

@Hanif Idrus
haa , panjang lebar komennya , tengss ! (;
betol gak , takdir kita and rezeki kita , kita tak tau kan ? :D

MK Kimi said...

choose wisely.

bg sy, pilih ap yg kita minat. I mean, you have passion in whatever you are doing. Suka tak semestinya awak minat..

pendapat mak awk plak, bg sy mak mana yg tak menyokong kerjaya anaknya kan? at the end, mak awk akan support awak asalkan minat/kerjaya awk buat tu halal.

Senorita Ara said...

buat solat istikharah mohon untuk ketetapan hati memilih yg terbaik.. :) btw, u have style :)

! miss.ulat✿◕ ‿ ◕✿ ! said...

@MK Kimi
betol jugak kan ? tapi yg pasti mesti takdir kita dah ditentukan oleh DIA kan ? (;
tengsss tau ! :D

~miss dyeLa~ said...

ilmu x rugi untuk dipelajari...
jadi model x yah dgree pn boleh...
belajar kejar cita2 walaupun x minat..
ade baiknya....

Mr.She said...

pilih ikut market skg.. course ape yg bleh mnjamin kje nt.. minat bleh dtg kmudian :)

*ye ye je bg pndpt kn, pdhl diri sndri ni pon tunggang tbalik :P

! miss.ulat✿◕ ‿ ◕✿ ! said...

@Senorita Ara
tengsss senorita ! iqa pon rasa itu yg terbaik .. (;

! miss.ulat✿◕ ‿ ◕✿ ! said...

@~miss dyeLa~
tengss ! betol jugak , model ni sapaII ja bleh jadi kan ? :D

! miss.ulat✿◕ ‿ ◕✿ ! said...

@Mr.She
hihi takpe , mekaseh tau sudi jugak bg nasihat yeye o je kan ? :D

! Shealai Diaries ! said...

Memang sesuai sangat jadi model !!..hehe...btw picture last tu...gorgouse !~ :D

! Shealai Diaries ! said...

but....cadangan mak miss ulat tu mungkin bagus jugak....coz bila dah tau pasal tu mungkin minat tu sikitx jadi banyak..hehe

.shyafiinaz. said...

hye cantik,
my opinion, ikot ckp mama u sbb ap yg i tgk mama u berharap sgt2 kan?? now kalo study kos mcm u, tak semestinya jd engineer ka hapa ka, yg penting ilmu u dapat masa study. tapi apa pun fikir lelok ye =)

! miss.ulat✿◕ ‿ ◕✿ ! said...

@! Shealai Diaries !
kan ?? tula pasal .. bila pikir balik , memang betol ckp my mom . :D

! miss.ulat✿◕ ‿ ◕✿ ! said...

@.shyafiinaz.
tengss syafinaz for the opinion .. itu la , i pon fikir macam tu jugak .. (;

Raz said...

Assalamualaikum
Saya setuju kata your mom. Ibu lebih mengenali anaknya. Hati ibu lebih memahami. tapi disamping itu bole part timer jgk jd model..awk cantik :)
Selamat berkenalan..

!plain's daughter ッ! said...

@Raz
u to cantik ! tengss ye syg , atas nasihat , sudi jugak bg nasihat kat saya . selamat berkenal kenal jugak :D

jalan-jalan cuci mata yukk !